Chociaż nadal nie ma konkretnej odpowiedzi na pytanie, dlaczego u jednych nie rozwija się zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD), a u innych tak, istotne badania dowiodły znaczenia zdrowej diety i mitochondriów.
AMD jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 60 roku życia w krajach rozwijających się. Od dziesięcioleci prowadzimy badania, które wykazują genetyczne i środowiskowe czynniki związane z AMD. Znaleziono ponad 20 modyfikacji genetycznych związanych z AMD, ale nie ma jednego genu, który "powoduje AMD we wszystkich przypadkach". Geny najbardziej związane z AMD znajdują się w układzie dopełniacza, ważnym systemie związanym z kontrolą stanu zapalnego w naszym organizmie. Zmiana w genie czynnika dopełniacza H (CFH) z genu niskiego ryzyka na gen wysokiego ryzyka została powiązana z 43% osób, u których rozwija się AMD.
Jednakże u niektórych osób, które posiadają gen CFH wysokiego ryzyka, nigdy nie rozwija się AMD. To pozwala nam wierzyć, że genetyka nie jest jedyną odpowiedzią. Innym czynnikiem jest środowisko. Palenie tytoniu jest głównym czynnikiem ryzyka, wraz ze starzeniem się, ekspozycją na światło słoneczne i wyższym wskaźnikiem masy ciała (otyłością). Ale są też osoby otyłe, które palą i nigdy nie zachorują na AMD. Tak więc, chociaż środowiskowe czynniki ryzyka są ważne, nie odpowiadają na całe pytanie "dlaczego niektórzy ludzie chorują na AMD, a inni nie?".
Ostatnio badacze uznali, że głównym czynnikiem w suchej postaci AMD jest to, że komórki siatkówki zaczynają obumierać. Dlatego przyjrzeli się ważnym czynnikom, które utrzymują komórki przy życiu. Mitochondria są jednym z najważniejszych elementów, które chronią komórki w organizmie. Te podjednostki lub organelle, produkują energię dla komórek, działając jak baterie dla komórek. I tak jak baterie w latarce - jeśli baterie nie działają, latarka umiera. To samo dzieje się z komórkami - gdy mitochondria nie są zdrowe, komórki w końcu umierają. Dlatego, aby chronić siebie, ważne jest, aby utrzymać mitochondria w zdrowiu. Jednym ze sposobów na to jest spożywanie zdrowej żywności. W ciągu ostatnich 20 lat, Narodowy Instytut Oka (NEI) przeprowadził szereg badań, które zidentyfikowały pokarmy i suplementy, które są dobre dla komórek siatkówki i mitochondriów.
Narodowy Instytut Oka zaleca osobom z grupy wysokiego ryzyka zachorowania na AMD stosowanie diety bogatej w zielone warzywa liściaste, owoce, wszelkiego rodzaju orzechy i kwasy tłuszczowe omega 3. Wiele z tych pokarmów ma właściwości antyoksydacyjne, które pomagają "wyłączyć" geny związane z zapaleniem, ważnym czynnikiem chorób siatkówki. Łosoś, makrela i sardynki mają najwyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Analiza, która połączyła dane z 9 różnych badań wykazała, że spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu było związane ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego i późnego AMD. Inne badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają funkcjonowanie mitochondriów, zmniejszają produkcję reaktywnych form tlenu (wolnych rodników, które uszkadzają komórki) i prowadzą do mniejszego odkładania się tłuszczu w organizmie. Zielone warzywa liściaste zawierają ważne pigmenty ochronne plamki żółtej (karotenoidy) zwane luteiną i zeaksantyną, które zmniejszają ryzyko wystąpienia AMD o 43%. Wysoki poziom lipidów lub złogów tłuszczu w organizmie (otyłość) może "wchłonąć" luteinę i zeaksantynę tak, że nie są one dostępne do ochrony siatkówki.
Celem jest zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 i karotenoidów, aby chronić oko. Poniżej znajduje się lista pokarmów, które są zdrowe dla oczu:
Pokarmy, które mają luteinę lub zeaksantynę:
- 6mg/d luteiny i zeaksantyny - obniżony
- Zawartość luteiny/zeaksantyny - ug/100g mokrej masy
- Jarmuż, gotowany - 15,798
- Szpinak, surowy - 11,935
- Szpinak, gotowany - 7,053
- Sałata, surowa - 2,635
- Brokuły, gotowane - 2,226
- Groszek zielony, gotowany - 1350
Źródło: Johnson, et al 2005 Nutr Rev 63:9
Aby pomóc rozpocząć zdrową dietę dla oczu, poniżej znajduje się lista "zdrowych dla oczu przepisów", które zapewniają wsparcie żywieniowe dla mitochondriów i komórek siatkówki.
Zupa szparagowaKale
ChipsQuinoa
Collard Green Wraps with Summer VegetablesSmoked
Salmon Rillettes
Źródła:
Geoffrey K. Broadhead, John R. Grigg, Andrew A. Chang, and Peter McCluskey Nutrition Reviews. Dietary modification and supplementation for the treatment of age-related macular degeneration VR Vol. 73(7):448-462
Chong et al., Dietary omega-3 fatty acid and fish intake in the primary prevention of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Arch Ophthalmol 2008;126:826-33.
5/19/16
dzięki uprzejmości