4/15/14
W zeszłym tygodniu dokonaliśmy przeglądu tęczy owoców i warzyw, które można jeść, aby pomóc w utrzymaniu zdrowia oczu. Ale nie musisz się ograniczać - ciesz się tęczą orzechów, produktów pełnoziarnistych i fasoli.
Zdjęcie zcool.com.cn
Powodem, dla którego niektórzy ludzie unikają orzechów, jest liczba kalorii w nich zawartych. Jednak raport opublikowany w American Journal of Clinical Nutrition wykazał, że dorośli, którzy włączają orzechy do swojej diety, nie muszą ograniczać ich spożycia. Przegląd 31 badań dotyczących spożywania orzechów wykazał, że osoby, które dodały orzechy do swojej diety i zastąpiły nimi inne pokarmy, straciły na wadze więcej, średnio prawie półtora kilograma. Wykazano również, że orzechy są korzystne dla redukcji stresu, zdrowia serca, różnych nowotworów, cholesterolu, zdrowia mózgu i zdrowia oczu.
Spożywanie większej ilości pełnych ziaren sprawia, że dieta jest zdrowsza, ponieważ są one wypełnione składnikami odżywczymi, w tym białkiem, błonnikiem, witaminami z grupy B, przeciwutleniaczami i minerałami śladowymi (żelazo, cynk, miedź i magnez). Wykazano, że dieta bogata w produkty pełnoziarniste zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości i niektórych form raka.
Fasola, soczewica i inne pożywne rośliny strączkowe są najlepszym źródłem chudego białka wegetariańskiego. Składają się one z wysokiej jakości węglowodanów, które są bogate w błonnik, cynk, witaminę B6, kwas foliowy, magnez, żelazo i potas. Te bogate w białko, niskotłuszczowe składniki odżywcze mogą pomóc w osteoporozie; poprawić zdrowie serca, okrężnicy i jelit; zmniejszyć ryzyko raka i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej; kontrolować poziom cukru we krwi, zwalczać wolne rodniki, a nawet pomóc w utracie wagi.
RED
- Czerwona fasola adzuki
- Fasola pinto
- Fasola Kidney
- Orzeszki pekan
- Gryka
- Amarantus
- Komosa ryżowa
- Jęczmień
POMARAŃCZOWY/ŻÓŁTY
- Migdały
- Nerkowce
- Proso
- Ciecierzyca
- Fasola maślana
ZIELONE
- Soczewica
- Fasola mung
- Pistacje
- Pestki dyni
- Fasola lima
- Edamame
- Nasiona słonecznika
NIEBIESKI/PURPUROWY
- Nasiona lnu
- Orzechy włoskie
- Kasztany jadalne
- Czarna fasola
- Ryż czarny i dziki
- Żyto
BIAŁKO
- Fasola sojowa
- Fasola garbanzo
- Ryż
- Jęczmień
- Nasiona sezamu
- Fasola navy
- Owies
- Komosa ryżowa
Aby dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących ze spożywania określonych orzechów, produktów pełnoziarnistych i fasoli, odwiedź stronę Najzdrowsza żywność na świecie. Witryna jest pełna informacji o wartościach odżywczych, historii i przepisów na szeroką gamę produktów spożywczych z całego świata.
Susan DeRemer, CFRE
Wiceprezes ds. rozwoju
Fundacja Discovery Eye