4/15/14
W zeszłym tygodniu omówiliśmy tęczę owoców i warzyw, które można jeść, by zadbać o zdrowie oczu. Ale nie musisz się ograniczać - ciesz się tęczą orzechów, pełnych ziaren i fasoli.
Zdjęcie: zcool.com.cn
Powodem, dla którego niektórzy ludzie unikają orzechów, jest ilość kalorii w nich zawartych. Jednak raport opublikowany w American Journal of Clinical Nutrition wykazał, że dorośli, którzy włączają orzechy do swojej diety, nie muszą ograniczać ich spożycia. Przegląd 31 badań dotyczących spożywania orzechów wykazał, że osoby, które dodały orzechy do swojej diety i które zastąpiły orzechami inne produkty spożywcze, straciły więcej na wadze, średnio prawie półtora kilograma. Wykazano również, że orzechy mają korzystny wpływ na redukcję stresu, zdrowie serca, różne rodzaje nowotworów, cholesterol, zdrowie mózgu i oczu.
Spożywanie większej ilości pełnych ziaren zbóż sprawia, że dieta jest zdrowsza, ponieważ są one pełne składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy i minerałów śladowych (żelaza, cynku, miedzi i magnezu). Wykazano, że dieta bogata w pełne ziarna zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości i niektórych form raka.
Fasola, soczewica i inne pożywne rośliny strączkowe to najlepsze źródła chudego białka wegetariańskiego. Składają się one z wysokiej jakości węglowodanów, które są bogate w błonnik, cynk, witaminę B6, folian, magnez, żelazo i potas. Te pełne białka, niskotłuszczowe składniki odżywcze mogą pomóc w walce z osteoporozą, poprawić zdrowie serca, jelit i okrężnicy, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, kontrolować poziom cukru we krwi, zwalczać wolne rodniki, a nawet pomóc w utracie wagi.
CZERWONA
- Czerwona fasola adzuki
- Fasola pinto
- Fasola Kidney
- Pekany
- Gryka
- Amarantus
- Quinoa
- Jęczmień
KOLOR POMARAŃCZOWY/ŻÓŁTY
- Migdały
- Nerkowce
- Proso
- Ciecierzyca
- Fasola maślana
ZIELONE
- Soczewica
- Fasola Mung
- Pistacje
- Nasiona dyni
- Fasola Lima
- Edamame
- Ziarna słonecznika
NIEBIESKI/PURPLE
- Nasiona lnu
- Orzechy włoskie
- Kasztany
- Fasola czarna
- Czarny i dziki ryż
- Żyto
BIAŁA
- Fasola sojowa
- Fasola garbanzo
- Ryż
- Jęczmień
- Nasiona sezamu
- Fasola morska
- Owies
- Quinoa
Aby dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących ze spożywania określonych orzechów, pełnego ziarna i fasoli, odwiedź stronę Najzdrowsza żywność na świecie. Strona ta jest pełna informacji o wartościach odżywczych, historii i przepisów na wiele różnych produktów spożywczych z całego świata.
Susan DeRemer, CFRE
Wiceprezes ds. rozwoju
Fundacja Odkryj Oko